ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Seasonal Affective Disorder (SAD). Τι είναι και πω

Seasonal Affective Disorder (SAD). Τι είναι και πως θα το αντιμετωπίσουμε;

Το SAD είναι ένας όρος που προσπαθεί να εξηγήσει τη στεναχώρια και την κακοκεφιά που κατακλύζει μια μερίδα ανθρώπων κατά τους χειμερινούς μήνες. Πολλά άτομα παρατηρούν αλλαγές διάθεσης που ξεκινούν κατά το φθινόπωρο και συνεχίζονται το χειμώνα, ενώ μια μικρή μερίδα ανθρώπων παρατηρεί αυτές τις αλλαγές κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ορισμένα συμπτώματα του SAD ( ή αλλιώς Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή), αποτελούν η εμφάνιση κατάθλιψης με φυσικό επακόλουθο τη μείωση των επιπέδων ενέργειας, τη δυσκολία συγκέντρωσης και την κατάκλιση από αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, απελπισία και λύπη. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και δυσκολίες ύπνου.

Αίτια

Ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα πραγματικά αίτια της SAD αλλά πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως:

  1. Το βιολογικό σας ρολόι. Τους χειμερινούς μήνες, μειώνεται η έκθεσή σας στον ήλιο λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα την αναστάτωση του κιρκάδιου ρυθμού σας οδηγώντας σε συναισθηματική αστάθεια.
  2. Επίπεδα Σερετονίνης. Η μείωση της έκθεσης στον ήλιο οδηγεί και στα ελαττωμένα επίπεδα σερετονίνης του οργανισμού μας. Η σερετονίνη αποτελεί έναν νευροδιαβιβαστή ο οποίος σχετίζεται με την ευτυχία. Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ήδη μειωμένη ενεργότητα σερετονίνης, με αποτέλεσμα το χειμώνα, με την έλλειψη του φυσικού φωτός να επηρεάζονται περισσότερο.
  3. Επίπεδα Μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια χημική ουσία η οποία παράγεται από τη σερετονίνη και βοηθάει στην έλευση ύπνου. Λόγω της έλλειψης του ηλίου, μπορεί να γίνεται υπερπαραγωγή της μελατονίνης σε σχέση με τη σερετονίνη τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε περισσότερη υπνηλία.

Αντιμετώπιση:

  1. Προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον 20 λεπτά στον ήλιο με όσο περισσότερο εκτεθειμένο δέρμα γίνεται έτσι ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης D και σερετονίνης που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αν δεν έχει ήλιο για πολλές ημέρες, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική λάμπα φυσικού φωτός, η οποία αντικαθιστά σε κάποιο ποσοστό την έλλειψη ηλίου.
  2. Κάντε γυμναστική τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να βοηθήσετε στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που χρειάζονται για την ευτυχία.
  3. Κοιμηθείτε καλά καθώς ένας καλός ύπνος βοηθάει στην ανακύκλωση των μονοαμινών του εγκεφάλου όπως Σερετονίνη και Ντοπαμίνη
  4. Χρησιμοποιείστε συμπληρώματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων σερετονίνης όπως βιταμίνη D3 ή και 5-HTP.
  5. Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε την ενέργεια που χρειάζεστε καθώς και να αποκαταστήσει κάποια έλλειψη βιταμινών που τυχόν έχετε.
  6. Γελάστε. Δείτε κωμωδίες, βρεθείτε με φίλους και περάστε καλά.

Τι να αποφύγετε:

  1. Την κοινωνική απομόνωση. Η κοινωνική απομόνωση έχει συσχετισθεί με μείωση επιπέδων ευτυχίας αλλά και διαύγειας. Προσπαθήστε να επενδύετε ποιοτικό χρόνο με φίλους και ανθρώπους που αγαπάτε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
  2. Την κατάχρηση ουσιών, καθώς αυτές μπορεί να προσδίδουν μια γρήγορη ανακούφιση συμπτωμάτων, αλλά μακροπρόθεσμα οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Τέλος μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχοθεραπευτή ή να μιλήσετε με το γιατρό σας για τη συνταγογράφηση κάποιου αντικαταθλιπτικού όπως σιταλοπράμη, εσιταλοπράμη (SSRI) τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα σερετονίνης ανάμεσα από τις συνάψεις οδηγώντας σε περισσότερη ηρεμία, αισιοδοξία και χαρά.

Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο μας «Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα χαράς σας» το οποίο καταγράφει διάφορους τρόπους που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην ενίσχυση των νευρομεταβιβαστών του εγκεφάλου σας που σχετίζονται με την ευτυχία.