ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Τα οφέλη της Βιταμίνης D

Τα οφέλη της Βιταμίνης D

Τα οφέλη της Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία παράγεται στον οργανισμό μας με την έκθεση στο φυσικό φως του ηλίου. Παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας καθώς εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη ρύθμιση της διάθεσης καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου.

Δυστυχώς βέβαια, πολλά άτομα δεν βρίσκονται σε ευνοϊκό κλίμα για την παραγωγή της , ενώ άλλα, λόγω των συνθηκών εργασίας τους,  παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Έτσι έχει υπολογιστεί ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε αυτήν την σημαντική βιταμίνη με αποτέλεσμα να  νοσούν πιο εύκολα και να παρουσιάζουν αδυναμίες στην οστική τους μάζα.

Είδη βιταμίνης D

Δυο είναι τα είδη βιταμινών D τα οποία προσλαμβάνονται μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Η βιταμίνη D2 ( εργοκαλσιφερόλη) η οποία λαμβάνεται από φυτικές πηγές και η βιταμίνη D3 (χολεκαλσιφερόλη) η οποία λαμβάνεται από ζωικές πηγές όπως αυγά και έλαιο ψαριού.

Αυτές, με την εισαγωγή τους στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζονται προς καλσιφεδιόλη, την ενεργή μορφή της βιταμίνης D.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D3 εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα της καλσιφεδιόλης (ενεργή μορφή της βιταμίνης D) στο αίμα.

Κλινική χρήση βιταμίνης D

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται κλινικά για την θεραπεία του υποπαραθυρεοειδισμού, της υποφωσφαταιμίας ( χαμηλά επίπεδα φωσφώρου στο αίμα) καθώς και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Συμπληρωματική χρήση βιταμίνης D

Η βιταμίνη D, ως συμπλήρωμα διατροφής, παρουσιάζει πολλά οφέλη στον οργανισμό των ατόμων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Οι δράσεις της συνοψίζονται παρακάτω:

1. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα

Η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη βοηθάει στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και του φωσφόρου από τον οργανισμό μας. Μετέπειτα διεγείρει την κινητοποίηση του ασβεστίου προς τα οστά αλλά και την νεφρική επαναρρόφηση του, έτσι ώστε να παραμείνουν περισσότερα επίπεδά του στον οργανισμό. Έτσι ρυθμίζοντας τα επίπεδα των δυο αυτών χημικών στοιχείων, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών καθώς και των μυών. Έλλειψή της, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις τους όπως ραχίτιδα και οστεομαλακία.

2. Βοηθάει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν υποδοχείς τις στα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού μας καθώς και ένζυμα ενεργοποίησής της. Έλλειψή της έχει συσχετισθεί με αυξημένη νοσηρότητα , ευαισθησία στις λοιμώξεις αλλά και επιδείνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Γι’ αυτό και τον Νοέμβριο του 2020 η κυβέρνηση της Αγγλίας μοίρασε δωρεάν συμπληρώματα βιταμίνης D στις ευπαθείς ομάδες, με σκοπό τη μείωση νοσηρότητας από τον covid-19.

3. Μειώνει την κατάθλιψη

Η Βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση της κατάθλιψης. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σερετονίνης, της μονοαμίνης που ευθύνεται για τη χαρά και την αισιοδοξία.

Έρευνα των Gloth, Alam και Hollis (1999) έδειξε πως σε 15 συμμετέχοντες με Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D μειώθηκαν τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους, σε υψηλότερο βαθμό από τα άτομα που έλαβαν φωτοθεραπεία.

4. Βοηθάει στη μείωση βάρους

Καθώς ανεβάζει τα επίπεδα της σερετονίνης, μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό του στομάχου με αποτέλεσμα να μειωθεί τελικά το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, τα άτομα που είχαν καταναλώσει καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D κατάφεραν να χάσουν περισσότερο βάρος απ’ ότι εκείνα που δεν τα λάμβαναν.

Ποιοι έχουν έλλειψη;

  • Άτομα που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης
  • Άτομα που κάνουν συνεχή χρήση αντιηλιακών
  • Άτομα που η καθημερινότητά τους, τους αναγκάζει να βρίσκονται πολλές ώρες σε εσωτερικό χώρο
  • Άτομα με πιο σκούρο δέρμα

Πως γίνεται η διάγνωση των επιπέδων της;

Με μια εξέταση αίματος της βιταμίνης D και πιο συγκεκριμένα της ενεργής μορφής της (καλσιφεδιόλης), μπορεί να γίνει η αποτελεσματική διάγνωση της συγκέντρωσής της στο αίμα. Έτσι θα σας κατευθύνει ο γιατρός στο αν χρειάζεστε επιπλέον συμπλήρωμα διατροφής για την ανάκαμψη των επιπέδων της.

Τι ποσότητες χρειάζεστε;

Τα παιδιά και οι έφηβοι : 600 IU

Οι ενήλικες ως τα 70: 600 IU

Οι ενήλικες μετά τα 70: 800 IU

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU