ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Αφυδατωμένο δέρμα; 8+1 Τρόποι αντιμετώπισης.

Αφυδατωμένο δέρμα; 8+1 Τρόποι αντιμετώπισης.

Αφυδατωμένο δέρμα; 8+1 Τρόποι αντιμετώπισης.

Είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρείται ξηρότητα στο δέρμα μας κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ξηροδερμία εκτός από ενοχλήσεις, πόνο και κνησμό , μπορεί μετέπειτα να οδηγήσει και άνοιγμα πληγών στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπές το δέρμα σε τοπικές λοιμώξεις.

Ποια είναι τα σημάδια του αφυδατωμένου - ξηρού δέρματος;

  • Ερυθρότητα
  • Τραχιά υφή
  • Φαγούρα
  • Ρωγμές
  • Τσούξιμο
  • Νιφάδες ή φολίδες

Το να αποτραπεί η ξηρότητα της επιδερμίδας σας δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία. Με την αλλαγή ορισμένων συνηθειών σας μπορείτε να το επιτύχετε πολύ εύκολα. Ακολουθώντας μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί το δέρμα σας να διατηρηθεί λείο και απαλό ακόμα και στις πιο κρύες ημέρες.

1)  Ενυδατώστε το δέρμα σας μετά από κάθε πλύση

Μετά από κάθε πλύση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σαπούνι, η φυσική στιβάδα των ελαίων που βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας χάνεται. Έτσι μπορείτε να εφαρμόσετε μια καινούρια συνήθεια στην καθημερινότητά σας, η οποία είναι να εφαρμόζετε ένα προϊόν ενυδάτωσης κάθε φορά μετά το πλύσιμο για να αναπληρώσει τα χαμένα έλαια.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακτικά ή και αποφρακτικά επιδερμίδας, όπως βούτυρο καριτέ, βούτυρο κακάο, βαζελίνη.

2) Εφαρμόστε αντηλιακό καθημερινά

Οι UV ακτίνες του ηλίου μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον φραγμό ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται πιο εύκολα. Προσπαθήστε να απλώνετε μια λεπτή στρώση αντηλιακού με SPF30 κάθε πρωί , πάνω από την ενυδατική κρέμα σας.

3)  Χρησιμοποιείστε κρέμες νυχτός

Οι κρέμες νυχτός είναι πιο δύσκολο να απορροφηθούν από το δέρμα, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο και γι αυτό τις εφαρμόζουμε το βράδυ. Παρ’ όλα αυτά έχουν πολύ καλή ενυδατική δράση. Έτσι το δέρμα σας θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά καθώς και τα έλαια που χρειάζεται.

4)  Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα

Οι υγραντήρες βοηθούν στην επαναφορά της υγρασίας στον αέρα βοηθώντας έτσι τη διατήρηση της θερμότητας τους κρύους μήνες του χειμώνα. Η υγρασία βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας με αποτέλεσμα να αποτρέπει την ξηρασία.

Έρευνες συνιστούν να βάλετε την υγρασία στο 60% για την αποτελεσματική αναπλήρωση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας.

5)  Μην κάνετε τόσο ζεστά μπάνια

Το ζεστό μπάνιο, παρ’όλο που καταπραϋνει το μυϊκό μας σύστημα μετά από μια δύσκολη μέρα, συγχρόνως αφυδατώνει την επιδερμίδα μας αφαιρώντας τα έλαιά της. Προσπαθήστε να έχετε χλιαρό προς ζεστό νερό και όχι καυτό. Διατηρήστε το χρόνο μπάνιου σας στα 5-10 λεπτά κάθε φορά και όχι παραπάνω. Μετά το χλιαρό σας μπάνιο σκουπιστείτε απαλά με μια πετσέτα, χωρίς έντονες κινήσεις, έτσι ώστε να παραμείνει υγρασία στην επιδερμίδα σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έλαια μπάνιου τα οποία θα επικαλύψουν το δέρμα σας και θα αναπληρώσουν με τις ελαιώδεις ουσίες τους το φυσικό φραγμό ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας.

6)  Μην το παρακάνετε με τα scrub

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε χημικά απολεπιστικά και όχι φυσικά, καθώς η σκληρότητά τους μπορεί να σπάσει τον ενυδατικό φραγμό της επιδερμίδας και να προκαλέσει τραυματισμό. Αν το δέρμα σας είναι ήδη ραγισμένο και ξηρό, αποφύγετε την απολέπιση, μέχρι να φτάσει στα υγιή επίπεδά του.

7)  Πιείτε πολλά υγρά

Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, να πίνετε πολύ νερό καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ξηρότητας. Επίσης μπορείτε να διαλέξετε τροφές ή και συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά που θα καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και θα βοηθήσουν το δέρμα σας να έχει ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

8)  Αποφύγετε τα σκληρά υφάσματα

Όταν το δέρμα σας είναι ξηρό και αφυδατωμένο, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα με την επαφή του με σκληρά υφάσματα. Προσπαθήστε να φοράτε χαλαρά φυσικά υφάσματα έτσι ώστε να αποτρέψετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Αποφύγετε τα μάλλινα.

9)  Φορέστε γάντια

Τα γάντια μπορούν να προστατέψουν τα χέρια σας από το υπερβολικό κρύο των χειμερινών μηνών. Επίσης μπορείτε να φορέσετε και γάντια σιλικόνης κάθε φορά που πλένετε τα πιάτα, έτσι ώστε να τα προστατέψετε από τη διάλυση της φυσικής στιβάδας ελαίων της επιδερμίδας σας.

Επιπλοκές ξηροδερμίας

Καθώς μεγαλώνουμε είναι πιο εύκολο για την επιδερμίδα μας να εμφανίσει ξηροδερμία. Γύρω στο 74% των ατόμων άνω των 64 χρονών έχουν ξηροδερμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην φυσική διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην συσσώρευση ηλιακής ακτινοβολίας η οποία οδηγεί σε λέπτυνση του δέρματος.

Η χρόνια ξηροδερμία, παρ’ όλο που δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό νόσημα, μπορεί να οδηγήσει σε εκζέματα και πληγές. Αυτές με τη σειρά τους μπορεί να υποστούν μόλυνση, αν δεν τηρούνται τα σωστά μέτρα ασφάλειας.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε έντονη ξηροδερμία που προκαλεί επιπλοκές. Ο γιατρός με τη σειρά του θα ελέγξει την κατάστασή σας και μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια κρέμα που περιέχει ουρία, κορτικοστεροειδή ή γαλακτικό οξύ.

Καλό θα ήταν να αποκλείσετε και ορισμένες ασθένειες που προκαλούν ξηροδερμία όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, λέμφωμα, νεφρική ή ηπατική πάθηση, ψωρίαση και ατοπική δερματίτιδα.