ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
3+1 Συμπληρώματα για την αντιμετώπιση του Κρυολογή

3+1 Συμπληρώματα για την αντιμετώπιση του Κρυολογήματος

Τι είναι το κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί μια ίωση της άνω αναπνευστικής οδού που επηρεάζει κυρίως το βλεννογόνο της μύτης, του λαιμού, των παραρίννιων κόλπων καθώς και του λάρυγγα. Αφότου γίνει η έκθεση στον ιό, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε λιγότερο από δυο μέρες.

Οι πιο συχνοί ιοί που μπορεί να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα αποτελούν τους ρινοϊούς, τους κορωνοϊούς, τους αδενοϊούς καθώς και τους εντεροϊούς.

Το κρυολόγημα είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί τους χειμερινούς μήνες λόγω της χαμηλής υγρασίας, της μειωμένης ανοσολογικής απόκρισης καθώς και των αλλαγών του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από τον κρύο καιρό.

Εξάπλωση:

Η εξάπλωση μπορεί να γίνει κατά τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα καθώς και με την επαφή αντικειμένων του περιβάλλοντος όπου μετά μεταφέρονται στον οργανισμό από το στόμα ή τη μύτη.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος προέρχονται από την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού για την εξάλειψη του ιού και όχι στην καταστροφή των ιστών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος αποτελούν το βήχα, τον πονόλαιμο, την καταρροή και το φτέρνισμα. Ένα άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι και ο πονοκέφαλος καθώς και ο πυρετός.

Πρόληψη:

Η πρόληψη του κοινού κρυολογήματος μπορεί να γίνει με το καλό πλύσιμο των χεριών. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή των μολυσμένων χεριών με τη μύτη και το στόμα.

Συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη του κρυολογήματος

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού αποτελεί ένα τρόπο πρόληψης όχι απλά του κρυολογήματος αλλά και διάφορων άλλων ασθενειών. Μερικά συμπληρώματα τα οποία έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα παρακάτω:

1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, εκτός από ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό μας λόγω του οξειδωτικού στρες, έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των B και Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία αποτελούν την άμυνα του οργανισμού σε διάφορα μικρόβια.

Άτομα τα οποία έχουν έλλειψη σε βιταμίνη C παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, καλό είναι να προσθέσετε ένα σκεύασμα βιταμίνης C 1000mg στην καθημερινότητά σας. Λαμβάνετέ το μετά από το πρωινό σας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία αν ληφθεί με άδειο στομάχι.

2. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει γίνει πλέον μια δημοφιλής θεραπεία του κοινού κρυολογήματος καθώς μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του κατά 1 με 2 ημέρες. Επίσης μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά. Παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τη γονιδιακή ρύθμιση εντός των λεμφοκυττάρων. Επίσης βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων μη ειδικής ανοσίας όπως των ουδετερόφιλων. Τέλος λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό.

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, ή αλλιώς η βιταμίνη που λαμβάνουμε από το φυσικό φως του ηλίου, αποτελεί μια δημοφιλής χημική ουσία η οποία έχει συσχετισθεί με αυξημένη ανοσία. Ο υποδοχέας της εκφράζεται σε πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού ( Β και Τ λεμφοκύτταρα) και η έλλειψή της έχει αποδείξει από πολλές έρευνες ότι προκαλεί ευαισθησία στις λοιμώξεις. Άτομα τα οποία βρίσκονται διαρκώς σε εσωτερικούς χώρους ή άτομα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν ευνοούνται από καλές κλιματικές συνθήκες για την παραγωγή της βιταμίνης D, θα ήταν καλό να ελέγξουν τα επίπεδά της με μια αιματολογική εξέταση.

4. Εχινάκεια

Τα εκχυλίσματα Εχινάκειας βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πιο γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα καθώς αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μισή με μια ημέρα καθώς και τα συμπτώματά του.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα τα οποία μεταβολίζονται από το κυτόχρωμα p450 καθώς η εχινάκεια αυξάνει τη διάρκεια δράσης τους.

Ανάρρωση:

Η ανάρρωση είναι σταδιακή και ολοκληρώνεται σε 7-10 μέρες. Για την υποβοήθηση της ανάρρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα βιταμίνης C, βιταμίνης D και ψευδάργυρου καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό να δράσει καλύτερα. Για τον πόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη. Τις ημέρες της ανάρρωσης καλό θα ήταν να ξεκουραστείτε, να πιείτε πολλά υγρά καθώς και να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο.