ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Πώς να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου; 6+1 Tips

Πώς να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου; 6+1 Tips

Πώς να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου; 6+1 Tips

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό του οργανισμού μας που μας προστατεύει από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται σε καλή κατάσταση καθώς τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό μπορεί να γίνουν επιρρεπείς σε αρκετές ασθένειες, από απλές όπως κρυολόγημα ως και πιο σοβαρές όπως πνευμονία.

Εδώ στο Spharm λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες συμβουλές για να μπορέσετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σε καλή κατάσταση και να μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όλα τα μικρόβια!

1. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε να εμπλουτίζετε την ημέρα σας με πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, όσπρια, πρωτεΐνη καθώς και με υγιεινά λίπη. Μπορείτε να συμπληρώσετε με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα εσπεροειδή φρούτα, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το σπανάκι, αλλά και με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε όπως τα αμύγδαλα και το φυστικοβούτυρο.

 2. Κάντε συχνή γυμναστική

Η γυμναστική εκτός από τα οφέλη που προσφέρει σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, βοηθά επίσης και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.  Με την γυμναστική η ροή του αίματος αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να μετακινούνται πιο εύκολα στον οργανισμό για να φτάσουν στο σημείο της φλεγμονής.  Ακόμα και 30 λεπτά μέτριας με γρήγορης άσκησης την ημέρα βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Πιείτε νερό

Η λέμφος, η οποία διατηρεί πολλά ανοσοποιητικά κύτταρα στο σώμα, αποτελείται κυρίως από νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της κίνησης της λέμφου με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να μην λειτουργεί τόσο καλά.

4. Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο στην αποκατάσταση της ενέργειας και των νευροδιαβιβαστών που χρειάζονται για καλή γνωστική λειτουργία αλλά και για να αναπληρώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν ξεκουράζονται σωστά, είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν μετά από την επαφή με κάποιον ιό.

5. Μην αγχώνεστε!

Είναι γνωστά τα αποτελέσματα του στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περιόδους αυξημένου άγχους, το σώμα βρίσκεται συνεχώς σε αντίδραση πάλης ή φυγής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει σωστά. Επίσης η κορτιζόλη που απελευθερώνεται με το στρες, εμποδίζει την παραγωγή των φλεγμονωδών μεσολαβητών. Στο χρόνιο στρες γίνεται λιγότερη παραγωγή υποδοχέων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να προκαλείται χρόνια φλεγμονή.

6. Βγείτε στον ήλιο

Η έκθεση του σώματός σας στον ήλιο, για τουλάχιστον 20 λεπτά , παράγει την πολυπόθητη βιταμίνη D η οποία είναι πολύ σημαντική για την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μην το παρακάνετε όμως καθώς η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει και τις UVA, UVB ακτίνες οι οποίες είναι καταστρεπτικές για την επιδερμίδα και μπορεί να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. 

7. Συμπληρώματα διατροφής που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού

 -Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο ενισχύει παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμπλέκεται στη διαφοροποίηση των Τ και Β λεμφοκυττάρων, τα οποία αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εντοπίζουν και εξουδετερώνουν τα παθογόνα μικρόβια. Έχει βρεθεί ότι άτομα με έλλειψη βιταμίνης C είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

-Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αποτελεί μια άλλη βιταμίνη πολύ σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Παράγεται από τον οργανισμό μας  με την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως . Αν τα επίπεδά της δεν είναι επαρκή, μπορεί να προκληθεί αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

-Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να μειώσει τη συχνότητα καθώς και τη διάρκεια των λοιμώξεων. Εκτός από αυτά, αποτελεί και ένα καλό αντιοξειδωτικό.

-Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε παρουσιάζεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα ανοσοκύτταρα του οργανισμού απ’ ότι σε άλλα κύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έλλειψή της έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις.

-Σίδηρος

Τα επαρκή επίπεδα σιδήρου είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των ανοσοκυττάρων και κυρίως των λεμφοκυττάρων.

-Ω3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, επηρεάζουν και τη λειτουργία των Β λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής μειώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού, οπότε ένα συμπλήρωμα με ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να ανακάμψει.

Επίσης παίζουν ρόλο και στην φαγοκυττάρωση από τα μακροφάγα.

-Εχινάκεια

Η εχινάκεια έχει βρεθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μισή με 1 ημέρα καθώς και τα συμπτώματά του. Αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.