ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Πώς να αντιμετωπίσω το Hangover;

Πώς να αντιμετωπίσω το Hangover;

Ήπιες πολύ το προηγούμενο βράδυ και δεν ξέρεις πως αντιμετωπίσεις το Hangover που έχεις σήμερα; Εδώ στο Spharm σου έχουμε όλες τις συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενός σοβαρού hangover.

Ο μεταβολισμός της αιθανόλης

Η αιθανόλη που βρίσκεται στο αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι από 2 ένζυμα. Την αλκοολική αφυδρογονάση, η οποία την μετατρέπει στην ακεταλδεΰδη και μετέπειτα από την αλδεϋδική οξειδάση , η οποία την μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό οξύ.

 

Αιθανόλη ->  Ακεταλδεΰδη (τοξική) --> Οξικό οξύ 

 

Η ακεταλδεΰδη αποτελεί ένα τοξικό συστατικό το οποίο οφείλεται για τα συμπτώματα του hangover. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που οφείλεται στα συμπτώματα του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του αλκοόλ.

Ενώ είναι πιο εύκολο να πέσουμε για ύπνο έπειτα από την πόση ενός αλκοολούχου ποτού , οι έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος που κάνουμε είναι διαταραγμένος με αποτέλεσμα να μην είμαστε ξεκούραστοι την επόμενη ημέρα. 

Το αποτέλεσμα είναι την επόμενη μέρα να έχουμε συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπνηλία, αφυδάτωση, εμετό και τη γενική δυσφορία που προκαλεί το γνωστό σε όλους μας hangover.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να περάσετε ανώδυνα το hangover της επόμενης ημέρας;

1. Φάτε ένα υγιεινό πρωινό

Την επόμενη μέρα καλό θα ήταν να φάτε ένα υγιεινό γεύμα το οποίο να περιέχει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας καθώς μπορεί να εξαντληθούν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση και ευερεθιστότητα. Γι’ αυτό μια φρυγανιά με μέλι θεωρείται πως βοηθάει αρκετά στην αντιμετώπιση του hangover καθώς  περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα με αποτέλεσμα να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να δώσει κάποια άμεση ενέργεια στον οργανισμό.

Επίσης τα αυγά είναι ένα βοηθητικό πρωϊνό καθώς περιέχουν το αμινοξύ κυστεΐνη το οποίο και χρησιμοποιεί το συκώτι σας για να καταβολίσει την τοξική ακεταλδεΰδη.

Συμπληρώστε με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, το οποίο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από την δράση της ακεταλδεΰδης.

2. Δοκιμάστε κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες

Για την ανακούφιση των φλεγμονωδών αποκρίσεων που προκαλούνται από το hangover, μπορείτε να λάβετε κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες όπως η ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ασπιρίνη. Προσπαθήστε να αποφύγετε την Ακεταμινοφαίνη (Panadol, Depon, Apotel) καθώς μεταβολίζεται κι αυτή από το ήπαρ και σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις.

3. Κοιμηθείτε καλά

Το αλκοόλ δημιουργεί προβλήματα στα στάδια του ύπνου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να μην νιώθετε ξεκούραστος. Έτσι συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του hangover. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε την επόμενη μέρα και να ξεκουραστείτε, έτσι ώστε να αναπληρώσετε τις χαμένες ώρες ύπνου. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη.

4. Ενυδατωθείτε και πιείτε πολλά υγρά

Το αλκοόλ αποτελεί διουρητικό και αφυδατικό παράγοντα για τον οργανισμό, αποβάλλοντας έτσι υγρά και ηλεκτρολύτες τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του. Το αποτέλεσμα είναι να έχετε περισσότερο πονοκέφαλο, ζάλη και κόπωση. Γι’ αυτό προτείνεται, με κάθε ποτήρι αλκοόλ να αναπληρώνετε και με ένα ποτήρι νερό έτσι ώστε να περιορίσετε την αφυδάτωση της επόμενης ημέρας.

Μπορείτε να λάβετε και ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες, καθώς και ηλεκτρολύτες σε φακελάκι μαζί με το νερό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αναπλήρωσή τους.

Επίσης μπορείτε να λάβετε τους ηλεκτρολύτες μέσω διάφορων τροφίμων όπως κουλούρια, μπανάνες, μαγειρεμένο σπανάκι και αμύγδαλα.

Αποφύγετε τον καφέ καθώς αποτελεί κι αυτός ένα διουρητικό το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του χανγκόβερ.

5. Πιείτε ένα ποτό την επόμενη μέρα

Όλοι έχουμε ακούσει αυτό το τρικ, όμως δεν γνωρίζουμε την αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Στο αλκοόλ υπάρχουν και μικροποσότητες μεθανόλης (ειδικά στα νοθευμένα) η οποία μεταβολίζεται από το ίδιο ένζυμο που μεταβολίζει και την αιθανόλη, σε φορμαλδεΰδη. Αυτή η ένωση είναι πολύ τοξική για τον οργανισμό και γι αυτό θεωρείται πως αν πιούμε μικρή ποσότητα αλκοόλ την επόμενη μέρα, θα “απασχολήσουμε” το ένζυμο με το μεταβολισμό της αιθανόλης, με αποτέλεσμα η μεθανόλη να μην μεταβολιστεί προς τον τοξικό της παράγοντα και να αποβληθεί ως έχει από τον οργανισμό.

6. Δοκιμάστε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα του hangover.

  • Κόκκινο τζίνσενγκ: Μειώνει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα καθώς και τα συμπτώματα του hangover
  • Φραγκόσυκο: Το εκχύλισμά του μειώνει τα συμπτώματα του hangover στο μισό
  • Τζίντζερ: Ο συνδυασμός του με καστανή ζάχαρη και εκχύλισμα μανταρινιού αποτελεί φάρμακο για την αντιμετώπιση του hangover, της ναυτίας καθώς και του εμετού και της διάρροιας
  • Σιβεριανό Τζίνσενγκ: Ανακουφίζει τα συμπτώματα του χανγκοβερ
  • Γαϊδουράγκαθο: Το γαϊδουράγκαθο βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού, οπότε καθώς ο μεταβολισμός της αιθανόλης γίνεται στο συκώτι μπορεί να βοηθήσει στη συντήρησή του.

7. Κινηθείτε

Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να το κάνετε, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθάει καθώς αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο ενώ συγχρόνως αυξάνει και τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών υπεύθυνων για τη χαρά.

Επίσης βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

 Στοχεύστε σε μια άσκηση χαμηλής έως μετρίας έντασης.

8. Δοκιμάστε κάποιο έλαιο CBD

Το CBD, καθώς ενεργεί με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει τους νευροδιαβιβαστές που έχουν αποδιοργανωθεί λόγω του αλκοόλ, να επιστρέψουν πιο γρήγορα στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Επίσης, ως αντιεμετικό , βοηθάει και στη μείωση της ζαλάδας και του πονοκεφάλου.