ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Πως να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση; 7 Συμπληρώματα

Πως να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση; 7 Συμπληρώματα Διατροφής

Πως να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση; 7 Συμπληρώματα Διατροφής 

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πολλά άτομα, όταν παρατηρούν ότι πέφτουν περισσότερες τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής τους απ ’ότι συνήθως. Βέβαια μια καθημερινή απώλεια 100 τριχών είναι φυσιολογική, καθώς κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Αυτός αποτελείται από την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση στην οποία γίνεται και η απελευθέρωση της τρίχας από το τριχοθυλάκιο. Όταν δεν αναπληρώνονται τα μαλλιά που πέφτουν , τότε εμφανίζεται το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Ανάλογα με το λόγο που μπορεί να ευθύνεται η τριχόπτωση , μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές συμπτωματολογίες. Μπορεί να είναι προσωρινή ή και χρόνια και να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και όλο το σώμα.

Ο κύκλος της τρίχας:

Το κάθε τριχοθυλάκιο περνάει από το δικό του κύκλο, στον οποίο η τρίχα αρχικά δημιουργείται και αυξάνεται έως ότου επέλθει η τελογενής φάση στην οποία απελευθερώνεται και πέφτει. 

  1. Αναγενής Φάση: Στην αναγενή φάση η τρίχα αυξάνεται και μπορεί να διαρκέσει 2-7 χρόνια.
  2. Καταγενής φάση: Στην καταγενή φάση η τρίχα σταματάει να αυξάνεται .
  3. Τελογενής φάση: Στην τελογενή φάση η τρίχα πέφτει και αναπληρώνεται από τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση.

Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται ασυγχρόνιστα μεταξύ των μαλλιών της κεφαλής με αποτέλεσμα κάθε στιγμή να υπάρχουν μαλλιά που βρίσκονται στην αναγενή, στην καταγενή αλλά και στην τελογενή φάση.

Έχει παρατηρηθεί μεταξύ ατόμων, αυξημένη τριχόπτωση τους καλοκαιρινούς και τους φθινοπωρινούς μήνες. Εικάζεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε εξελικτικούς λόγους καθώς σε αυτούς τους μήνες έχει περισσότερη ζέστη.

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα της τριχόπτωσης;

Η απώλεια τριχωτού μπορεί να γίνει από διάφορα σημεία του σώματος, όμως συνήθως παρατηρείται μια ομοιογένεια μεταξύ ατόμων που παρουσιάζουν τριχόπτωση.

Μπορεί να παρατηρηθεί:

1) Σταδιακή μείωση τριχωτού στην κορυφή της κεφαλής

Το πιο σύνηθες είδος τριχόπτωσης. Συνήθως η απώλεια ξεκινάει από το μέτωπο.

2) Κυκλικά σημεία τριχόπτωσης καθ’ όλο το μήκος της κεφαλής

Το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει κνησμό πρωτού ξεκινήσει η απώλεια τρίχας

3) Αιφνίδια απώλεια μαλλιών με αποτέλεσμα την λέπτυνση της τρίχας

Αυτό το είδος τριχόπτωσης μπορεί να προκληθεί από κάποιο συναισθηματικό σοκ και συνήθως είναι προσωρινό.

4) Απώλεια τριχωτού σε όλο το σώμα

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κάποιων ιατρικών διαδικασιών όπως χημειοθεραπείες. Με το πέρας της θεραπείας τα μαλλιά ξαναεμφανίζονται.

Ποια είναι τα συνήθη αίτια της τριχόπτωσης;

1)  Οικογενειακό ιστορικό

Μια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία είναι αυτή που ευθύνεται για τη σταδιακή απώλεια μαλλιών με την άνοδο της ηλικίας. Επηρεάζει το 25% των ανδρών κάτω των 30 ετών και το 50% των ανδρών μέχρι τα 50 έτη. Στις γυναίκες εμφανίζεται με χαμηλότερη συχνότητα καθώς το 25% των γυναικών μπορεί να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία έως τα 50 έτη.

2)  Απότομη μείωση βάρους

Η απότομη μείωση βάρους, πολύ πιθανόν λόγω μείωσης θρεπτικών ουσιών, καθώς και λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση.

3)  Ορμονικές αλλαγές / ασθένειες

Με τις ορμονικές αλλαγές που μπορεί να προέλθουν από την κύηση, την γέννηση, την εμμηνόπαυση καθώς και από παθήσεις του θυρεοειδούς, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην ισχύ και στην ποσότητα της τρίχας, καθώς παίζουν ενεργό ρόλο στον κύκλο της. Τα οιστρογόνα λέγεται ότι βοηθούν στην ανάπτυξη της τρίχας ενώ τα ανδρογόνα δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης ορισμένες ασθένειες όπως η Αλωπεκία Areata στην οποία παίζει ρόλο το ανοσοποιητικό καθώς και μολύνσεις από λειχήνες, είναι κάποιοι λόγοι που μπορεί κάποιος να παρουσιάσει τριχόπτωση. Άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγούν σε τριχόπτωση αποτελούν το διαβήτη και τον λύκο.

4)  Φαρμακευτικές αγωγές

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την τριχόπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αγωγές για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη, την πίεση, καθώς και αγωγές για καρδιαγγειακά προβλήματα.

5)  Ταλαιπωρημένα μαλλιά

Οι συχνές αισθητικές περιποιήσεις των μαλλιών, μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινή τριχόπτωση ή τριχόπτωση από έλξη. Μερικές από αυτές αποτελούν το συχνό λούσιμο, την περμανάντ, τη χρήση της ισιωτικής αλλά και η χρήση του οξυζενέ και των βαφών των μαλλιών. Τριχόπτωση από έλξη μπορεί να προκληθεί από πολύ σφιχτά μαζεμένα μαλλιά.

6)  Αναιμία

Η αναιμία και η  έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται για ορισμένες περιπτώσεις τριχόπτωσης, ειδικά στις γυναίκες. Αυτό γίνεται γιατί ο σίδηρος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας. Μια εξέταση αίματος μπορεί να αναδείξει τα επίπεδα σιδήρου και έτσι να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμπληρώματος σιδήρου.

7)  Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να παίζει ρόλο στην τριχόπτωση καθώς επηρεάζει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.

8)  Σοκ,  Στρες και Διατροφή

Το στρες είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και αραίωση της τρίχας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των ανδρογόνων, στη μη θρεπτική διατροφή λόγω του άγχους. Βέβαια το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και με την κατάλληλη αγωγή και ψυχική ηρεμία το τριχωτό της κεφαλής επανέρχεται στα αρχικά του πλαίσια.

Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα τριχόπτωσης, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ο λόγος που οφείλεται στην πτώση των μαλλιών σας και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία ή πρόληψη.

Πρόληψη:

Αν υπάρχει κληρονομικός λόγος τριχόπτωσης, η διαδικασία δεν μπορεί να αντιστραφεί. Όμως για όλους τους υπόλοιπους τύπους, τα παρακάτω μέτρα μπορεί να βοηθήσουν:

  1.  Προσοχή στο ξεμπέρδεμα των μαλλιών σας. Χρησιμοποιείτε conditioner και ήπιο χτένισμα καθώς με την πίεση μπορεί να τραβηχτούν πολλές τρίχες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπεφταν. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη συχνή χρήση ισιωτικής και ζεστών ρολών. Στο στέγνωμα κατεβάστε τη θερμοκρασία του σεσουάρ και στεγνώστε από μακριά.
  2. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ενημερωθείτε μήπως η συγκεκριμένη ευθύνεται για την τριχόπτωση και συζητείστε με το γιατρό σας για κάποια αλλαγή θεραπείας.
  3. Βάζετε αντηλιακό για τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες και προστατεύστε τα από τις UV ακτινοβολίες.
  4. Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με την τριχόπτωση στους άντρες.
  5. Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας καθώς βοηθάει στην ροή του αίματος στην περιοχή.

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην υγεία της τρίχας:

1) Σίδηρος

Ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει οξυγόνο και το μεταφέρει στους ιστούς. Όταν αυτή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, δεν μπορεί να μεταφερθεί το απαραίτητο οξυγόνο στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

2)  Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των τριχοθυλακίων. Κατά την αναγενή φάση, η ποσότητα κολλαγόνου που περιβάλλει τον βολβό της τρίχας πυκνώνει και αυξάνεται. Έτσι με επαρκή επίπεδα κολλαγόνου, υποστηρίζεται η αναγενής φάση της τρίχας και διατηρείται έτσι ο συνεχής κύκλος ανάπτυξης μαλλιών.

Επίσης η βιταμίνη C λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, μειώνει το οξειδωτικό στρες με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μαζί με αυτήν και ο κύκλος της τρίχας. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C βοηθάει στην υγεία της μαλλιών, μειώνει την τριχόπτωση και βελτιώνει την ανάπτυξη του τριχωτού.

Έλλειψή της έχει συσχετιστεί με ξηρά μαλλιά και αυξημένη ψαλίδα.

3)  Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός το οποίο βοηθάει στην υγεία της τρίχας, καθώς η σωστή παροχή αίματος στα τριχοθηλάκια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή της κατά την αναγενή φάση. Έλλειψή της έχει συσχετισθεί με τριχόπτωση.

4)  Βιοτίνη

Η βιοτίνη, ή αλλιώς Βιταμίνη Β7, διεγείρει την παραγωγή της κερατίνης στα μαλλιά με αποτέλεσμα να αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την τριχόπτωση.

5)  Βιταμίνη D3

Η βιταμίνη D διεγείρει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και έτσι μια έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση

6)  Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καθώς και στην επιδιόρθωση των ιστών των μαλλιών. Επίσης βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργίας των λιπωδών αδένων οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τα τριχοθυλάκια. Έλλειψή του παρουσιάζει μια ανάλογη της έλλειψης σιδήρου τριχόπτωσης.

7)  L-λυσίνη

H L- λυσίνη αποτελεί ένα αμινοξύ το οποίο λειτουργεί ως ανταγωνιστής διυδροτεστοστερόνης. Η διυδροτεστοστερόνη είναι μια από τις ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις,  καθώς αλληλεπιδρά με τα τριχοθυλάκια. Επίσης η L-λυσίνη βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου, των δυο μετάλλων που η έλλειψή τους προκαλεί τριχόπτωση. Τέλος αυξάνει και την παραγωγή του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την υποστήριξη της αναγενούς φάσης της τρίχας.